Sunt Loredana Urzică-Mirea și candidez la Consiliul Economic și Social din România, pentru una din cele 3 poziții din categoria Drepturile Omului.
Reprezint Asociația eLiberare și Federația PROTECT, organizații care luptă împotriva traficului de persoane și care apără drepturile victimelor acestui fenomen, care, de cele mai multe ori, sunt femei sau copii.
Candidez la CES pentru a putea construi împreună un cadru legislativ puternic, transparent și eficient care să îi protejeze pe cei mai vulnerabili dintre noi.
- Copiii trebuie protejați în fața violenței, abuzului și exploatării. Numărul victimelor copii a crescut exponențial în ultimii ani, în urma traficului de minori, pornografiei infantile, abuzurilor sexuale și exploatării online. Copiii trebuie să trăiască într-un mediu sigur, dar pentru ca asta să se întâmple trebuie să fim fermi în a promova legi puternice care să-i țină în siguranță.
- Femeile și fetele au dreptul la o viață demnă, lipsită de violență, abuz, exploatare. Însă infracțiunile împotriva femeilor și fetelor sunt cele mai frecvente încălcări ale drepturilor omului. Este extrem de important să avem legi care apără și protejează fetele și femeile, care asigură protecția și asistența necesară victimelor și suportul pentru a fi reintegrate în societate.
- Persoanele vulnerabile trebuie apărate în fața traficului de persoane și exploatării în toate formele, exploatării prin muncă, exploatării sexuale, în fața obligării la comitere de infracțiuni sau cerșetoriei forțate.
Fac parte din societatea civilă din 2009 și cred că experiența și expertiza organizațiilor neguvernamentale care lucrează la firul ierbii este instrumentală în a crea politici publice care să fie și eficiente și să răspundă nevoilor reale. Cred în puterea parteneriatelor și consultărilor autentice cu colegii din toata țara, pentru că am învățat că din intersecția ideilor și experiențelor ies cele mai bune soluții ce pot deveni schimbări sistemice.
Prin activitatea de advocacy a Asociației eLiberare și PROTECT am contribuit în ultimii ani la mai multe modificări legislative și strategii:
- Strategia Națională Împotriva Traficului de Persoane și Planul Național de Acțiune;
- Mecanismul Național de Identificare și Referire a Victimelor;
- Legea care a stabilit vârsta minimă de consimțământ la 16 ani, pentru actele sexuale între adulți și minori, poate cel mai curajos proiect de lege din ultimii ani în România;
- Legea care a mărit pedepsele pentru infractori;
- Legea care a desființat termenele de prescripție pentru infracțiuni precum traficul de persoane, sclavia și infracțiuni conexe.
Despre toate modificări legislative am aflat însă pe ultima sută de metri, pentru că proiectele de lege erau deja pe circuitul legislativ și mobilizarea noastră trebuia să fie exemplară de fiecare dată ca să putem aduce îmbunătățiri sau să evităm adevărate dezastre.
Îmi doresc să fiu în Consiliul Economic și Social din România pentru a putea contribui solid și cu profesionalism, din timp, la proiectele de acte normative care vin din partea Parlamentului și Guvernului. Și mai cred că este important ca și noi, cei din societatea civilă să putem pune pe agenda publică temele care ne apasă.
Sunt licențiată în Științe Politice și am finalizat un fellowship pe Digital Advocacy la New York. Acolo am învățat tehnic care sunt cele mai eficiente metode de a influența politicile publice. Am mai făcut parte din CES pentru o perioadă scurtă, când reprezentam organizațiile de tineret și studențești și cunosc cum funcționează procesul legislativ, procesul de avizare și modul în care trebuie fundamentate avizele CES și am experiența consultărilor naționale cu colegii din societatea civilă antitrafic.
Sper să obțin votul și sprijinul organizației voastre și să lucrăm împreună în perioada următoare.
Dacă vreți să aflați mai multe despre mine și activitatea noastră vă invit să citiți mai multe: