6 motive să devii voluntar

În ciuda a ceea ce cred multe persoane, voluntariatul nu este „muncă pe gratis”. Din contră, beneficiile pentru voluntar sunt nenumărate. Voluntariatul este un mod de a îți face prieteni noi, de a ajuta la corectarea unor probleme sociale, și de a te dezvolta ca individ.

Ce este voluntariatul?

Prin voluntariat te asiguri personal că lumea se așază pe un făgaș mai bun dar investești și în tine, deoarece atunci când ești voluntar acumulezi o serie de competențe care te ajută atât în relația cu cei din jurul tău, dar şi la facultate sau la locul de muncă. În toată lumea sunt milioane de oameni care au nevoie de ajutor: sunt forțați să muncească, nu au acces la educație, sunt exploatați, nu au adăpost sau nu au ce mânca. Resursele autorităților și organizațiilor neguvernamentale sunt limitate atât din punct de vedere financiar cât și în ceea ce privește personalul. Și aici intervin voluntarii. Ei sunt cei care fac o anumită activitate pentru că așa își doresc, în folosul altcuiva, fără a primi bani. Voluntarii sunt indispensabili într-o organizație neguvernamentală. La eLiberare voluntarii contribuie la lupta pentru combatarea traficului de persoane.

Cine poate fii voluntar?

Oricine. Atât timp cât există voinţă şi entuziasm, orice persoană poate să aducă în acest mod o contribuţie lumii.

Sunt zeci de motive pentru care ar trebui să faci voluntariat, dar ne-am concentrat pe şase ca să petreci mai puţin timp citind şi mai mult timp făcând voluntariat.

1. Îţi faci noi prieteni

Unul dintre cele mai bune moduri de a cunoaşte noi persoane şi de a crea o relaţie de prietenie durabilă este prin voluntariat. În funcţie de organizaţia în care alegi să faci voluntariat, vei cunoaşte persoane care au aceleaşi interese, care luptă alături de tine pentru o cauză comună. De asemenea, voluntariatul te poate ajuta să-ţi depăşeşti timiditatea şi să îţi dezvolţi abilităţile de socializare.

2. Voluntariatul te ajută în carieră

Fie că ai sau nu deja un loc de muncă, voluntariatul te responsabilizează, te învaţă cum să îţi gestionezi timpul, îţi dă anumite competenţe care te vor ajuta la un moment dat în carieră. Atunci când eşti voluntar trebuie să dedici un anumit interval de timp organizaţiei în care activezi, trebuie să lucrezi în echipă şi să înveţi să comunici deschis şi calm cu colegii tăi, trebuie să ajuţi la soluţionarea diverselor probleme, să contribui la un anumit proiect de la început până la final, ceea ce înseamnă că trebuie să fii organizat şi să ştii să gestionezi eficient sarcinile care îţi revin.Toate aceste competenţe sunt absolut necesare la locul de muncă şi te pot ajuta chiar să obţii jobul pe care ţi-l doreai sau să avansezi în carieră.

3. Voluntariatul te face să te simţi împlinit

Nimic nu se compară cu sentimentul că ai contribuit la comunitatea din care faci parte sau că ai ajutat nişte persoane mai puţin norocoase.
Mai mult, oamenii de ştiinţă au demonstrat că voluntariatul te face mai fericit pentru că reduce stresul şi te face mai sănătos. Potrivit helpguide.org, atunci când îţi canalizezi energia pentru a ajuta pe altcineva eşti mai puţin tensionat, îţi dă un sentiment al apartenenţei şi te face mai încrezător în forţele proprii. De asemenea, voluntariatul te face şi mai sănătos. Stările şi emoţiile noastre întăresc sistemul imunitar. Munca unui voluntar este indispensabilă şi contribuie cu adevărat la o cauză care poate depăşeşte comunitatea în care trăieşti.

4. Descoperi realitatea din jurul tău

Este uşor să trăieşti într-o bulă, deconectat de ce se întâmplă în lume, însă mai devreme sau mai târziu tot ne vom lovi pe părţile urâte ale lumii în care trăim. Şi nu putem aştepta ca lumea să devină mai bună de la sine, trebuie să ne implicăm. Atunci când eşti voluntar descoperi punctele vulnerabile ale lumii în care trăim şi putem ajuta să le fortificăm. De asemenea, voluntariatul te ajută să înţelegi de ce deşi o problemă nu te afectează pe tine personal, afectează societatea ca întreg şi este nevoie de toate eforturile noastre să o găsim soluţie. La eLiberare voluntarii află toate formele pe care le ia traficul de persoane, cine poate cădea victimă traficanților, cât de importantă este prevenția și unde trebuie îmbunătățit sistemul pentru a combate traficul de persoane și pentru a proteja persoanele vulnerabile.

5.  Ajuţi la corectarea nedreptăţilor

De câte ori ai fost ajutat de cineva atunci când îţi era greu? Poate că a fost vorba de cineva cunoscut, dar simplu fapt că a fost cineva alături de tine, într-un moment în care aveai probleme, a fost suficient ca să te ajute să te pui din nou pe picioare. Atunci când eşti voluntar oferi înapoi o parte din bunătatea care ţi s-a arătat unor persoane care au mare nevoie de acest lucru. De asemenea, voluntarul contribuie la corectarea unor probleme ale societăţii care afectează multe persoane. România este țara europeană cu cel mai mare număr de victime ale traficului de persoane, iar 38% dintre persoanele care ajunge pe mâinile traficanţilor sunt minore. La eLiberare voluntarii ajută la prevenirea şi combaterea traficul de persoane din România prin campaniile în care își dedică timpul.

6. Eşti chiar tu schimbarea pe care o vrei în lume

Nu putem să avem pretenţia ca lucrurile să se rezolve de la sine, sau că autorităţile să fie atât de eficiente încât să rezolve toate problemele lumii fără ajutor. Singurul mod de a te asigura că se lucrează la soluţii pentru cauza care te preocupă e să îţi sufleci mânecile şi să te implici personal. La finalul zilei, vei adormi cu gândul că ai contribuit la soluţionarea unei probleme care afectează mii de oamenii. Sunt sute de cauze sociale care merită timpul tău, fie că este vorba despre persoane care nu au adăpost, victime ale violenţei domestice sau persoane care sunt forţate să cerşească. Iar voluntarii sunt o parte esenţială a mecanismului de corectare a acestor nedreptăţi.  

Timpul este poate cel mai preţios lucru pe care îl putem oferi unei cauze. De aceea este foarte important să îţi gestionezi timpul cu atenţie şi să dedici o parte din el unei cauze care ţi se potriveşte. Însă, doar pentru că îţi rezervi un anumit interval de timp pentru a contribui la o cauză, asta nu înseamnă că acel timp nu este şi pentru dezoltarea ta personală.

Asociaţia eLiberare caută voluntari pentru proiectele sale. Şi tu poţi contribui la combaterea traficului de persoane!