Trafic de persoane

Traficul de persoane este sclavia erei moderne în care unii oameni profită de pe urma controlului și exploatării altora.

Traficul de persoane înseamnă comerțul ilegal cu oameni. Violență, Control, Profit, toate stau la baza traficului de persoane.

Mai în detaliu…

“Recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control asupra persoanelor în cauză, efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, prin fraudă, prin înșelăciune, prin abuz de putere sau profitând de starea de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării.” – definiția traficului de persoane în Directiva UE 2011/36/UE

Focus pe România…

Alături de celelalte țări din blocul fost sovietic, România este o țară care a pierdut milioane de oameni în dauna nivelului mai bun de trai din vestul Europei. Din păcate, acest exod nu se produce fără victime. Pentru zeci de mii de persoane, visul unei vieți mai bune a devenit o momeală ce i-a făcut vulnerabili în fața traficanților de persoane.

Plecaţi în căutarea unei vieţi mai bune, multora dintre ei li s-au “vândut” promisiuni şi speranţe false.

Mulţi au fost recrutaţi de către bărbaţi şi femei care promiteau “locuri bune de muncă” în Europa, care constau în: a lucra în costrucții, a îngriji un vârstnic, a lucra în agricultură, într-un restaurant, bar sau hotel. Altora, care aveau probleme medicale, li s-a promis urmarea unui tratament sau a unor investigații medicale speciale. In alte situații, tinere femei au acceptat să plece în vacanță în străinătate, împreună cu prietenii lor sau au plecat cu partenerii în “afară” pentru a-și construi un trai mai bun.

În foarte multe dintre cazuri, persoanele care fac astfel de promisiuni, oferindu-se să “ajute” sunt oameni în care viitoarea victimă are încredere, sunt oameni respectabili sau de succes în comunitatea respectivă. Ei pot fi prieteni, vecini, cunoștințe, (foști) colegi de servici sau de școală, parteneri de cuplu, membri ai familiei acesteia. Ei vor prezenta o poveste frumoasă, credibilă și convingătoare, manipulând nu doar victima ci și familia acesteia să aibă încredere.

După ce ajung la destinaţie, speranţele acestor oameni urmează să se transforme într-o realitate întunecată, ei vor trebui să realizeze diferite activități împotriva voinței lor și în folosul exclusiv al acelora care i-au “ajutat” – plătindu-le călătoria sau găsind acel loc de muncă. Ajutorul se transformă în datorie către recrutori, pe care victimele trebuie să o plătească muncind pentru cei care le exploatează. Datoria este fictivă și nu poate fi plătită niciodată.

De exemplu una dintre metodele actuale de recrutare este metoda așa-numită metodă “lover boy” sau în limba română “iubitul”, în care traficanții aleg viitoarele victime, una câte una, după ce petrec câteva luni cu o fată, spunându-i mai apoi că ar vrea să o ia în căsătorie. Ceea ce este mai rău în aceste cazuri este că ei pornesc prin a recruta fete cu vârsta de 12-13 ani, atunci când acestea sunt ușor de manipulat și de controlat.

CAUZELE FUNDAMENTALE

ale traficului de persoane și ale exploatării sexuale în țările “sursă” sunt: sărăcia, lipsa de educație, șomajul, inegalitatea dintre sexe, corupția și discriminarea grupurilor etnice.

România continuă să se claseze pe o poziție fruntașă în topul traficului de persoane, în întreaga Europă….

În anul 2019, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din România a raportat identificarea a 698 supraviețuitori ai traficului de persoane.

Este cunoscut faptul că supraviețuitorii descoperiți reprezintă numai un mic procent din numărul efectiv al traficului de persoane. Din cauza naturii ascunse a criminalității, este imposibil să se știe exact câți români sunt traficați și exploatați.

Totuși, există speranță…

eLiberare este total focalizată asupra combaterii și prevenției traficului de persoane în România.

Din fericire nu suntem singuri. eLiberare este numai una dintre organizațiile ce luptă pentru libertate în România. Aceste organizații există pentru a adăposti pe cei care au fost traficați și a reintegra supraviețuitorii înapoi în societatea românească.