Ghiduri practice MNIR

Despre ghidurile MNIR

Aceste ghiduri sunt adaptate conform Mecanismului Național de Identificare și Referire (MNIR) adoptat prin Hotărâre de Guvern nr. 88/20231, pentru a prezenta situații și scenarii specifice și pentru a servi ca instrumente practice de informare pentru diferite categorii de specialiști, dar și pentru publicul larg.

Ghidurile MNIR prezintă informații de bază cu privire la traficul de persoane, indicatorii specifici fiecărei forme de trafic de persoane, precum și modalitățile de detectare, identificare și sesizare ale unui potențial caz de trafic și acțiunile care trebuie avute în vedere pentru ca o victimă să aibă acces la servicii specializate. O listă de contacte utile pentru sesizări și notificări se regăsește la finalul acestor ghiduri.

1. Ghid practic de identificare și sesizare a cazurilor de trafic de persoane pentru actori din comunitate

Ghidul se adresează diferitelor categorii profesionale care, prin natura muncii pe care o desfășoară, ar putea avea informații despre o infracțiune de trafic de persoane sau ar putea întâlni potențiale victime ale traficului de persoane. Ghidul poate fi însă folosit de orice cetățean, pentru că prezintă etapele pe care trebuie să le parcurgă oricine are o suspiciune rezonabilă cu privire la un potențial caz de trafic de persoane.

 

2. Ghid practic de identificare și referire a cazurilor de trafic de persoane adresat

specialiștilor din domeniu.

Cazuri privind victimele adulte de cetățenie română

Acest ghid are scopul de a oferi specialiștilor îndrumare în privința aplicării uniforme a MNIR în cazul victimelor adulte de cetățenie română, prezentând modalitățile de detectare, identificare și referire a potențialelor cazuri de trafic.

Ghidul conține, de asemenea, patru scenarii de implementare a MNIR care prezintă parcursul unui potențial caz de trafic de persoane în funcție de specialiștii care iau contact primii cu victima și ținând cont de țara de exploatare. Scenariile au fost concepute și validate cu sprijinul experților din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și prezintă următoarele situații:

  • \când un caz este sesizat inițial la organele de cercetare și urmărire penală;
  • \când un caz este notificat la ANITP;
  • \când un caz este notificat la furnizorii publici sau privaţi cu servicii specializate în domeniul traficului de persoane (FPPSS);
  • \când un caz implică repatrierea dintr-o țară de destinație prin intermediul ANITP/FPPSS.

3. Ghid practic de identificare și referire a cazurilor de trafic de minori adresat specialiștilor

Acest ghid se adresează specialiștilor cu atribuții în gestionarea cazurilor de trafic de minori, oferind îndrumare în privința aplicării uniforme a MNIR, în concordanță cu procedurile existente referitoare la traficul de minori, în cazul victimelor minore de cetățenie română.

Ghidul conține, de asemenea, patru scenarii de implementare a MNIR care prezintă parcursul unui potențial caz de trafic minori în funcție de specialiștii care iau contact primii cu victima și ținând cont de țara de exploatare. Scenariile au fost concepute și validate cu sprijinul experților din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție (ANPDCA) și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

Scenariile analizate sunt următoarele:

  • \un caz de trafic de minori pe teritoriul României sesizat inițial la DGASPC;
  • \un caz de trafic de minori pe teritoriul României sesizat inițial la organele de cercetare și urmărire penală;
  • \un caz de trafic internațional cu victimă minoră neînsoțită de cetățenie română, repatriată dintr-o țară de destinație, sesizat inițial la ANITP și ANPDCA.

4. Ghid practic de identificare și sesizare a cazurilor de trafic de persoane pentru personalul medical

Ghidul se adresează în special profesioniștilor din domeniul medical care, prin natura muncii pe care o desfășoară, ar putea avea informații despre o infracțiune de trafic de persoane sau de minori sau care ar putea întâlni potențiale victime ale acestor infracțiuni. Ghidul conține, de asemenea, indicatori specifici ai traficului de persoane în context medical.

Ghidul a fost conceput în colaborare cu un supraviețuitor al traficului de persoane – expert prin experiență și cu sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).