Selectează o Pagină

ProActiv

Detectarea și notificarea cazurilor de trafic de persoane în comunitate

ce facem?

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Libertatea nu este un privilegiu, este un drept

Traficul de persoane este sclavia erei moderne, în care unii oameni profită de pe urma controlului și a exploatării altora, în timp ce victimele sunt ascunse sub ochii noștri. 

România este o țară care a pierdut milioane de oameni în dauna nivelului mai bun de trai din vestul Europei. Din păcate, acest exod nu se produce fără victime. Pentru zeci de mii de persoane, visul unei vieți mai bune a devenit o momeală ce i-a făcut vulnerabili în fața traficanților de persoane. Astfel, România a devenit principala țară sursă de victime din Europa.

Numărul mic de cazuri de trafic de persoane raportate și identificate în România în raport cu situația estimată de organizațiile internaționale reprezintă o problemă cu cauze multiple.

 

ProActiv își propune să:

  • informeze 1 milion de cetățeni cu privire la fenomenul traficului de persoane și la modalitatea de semnalare a cazurilor de trafic de persoane;

  • organizeze sesiuni de formare în detectarea și notificarea cazurilor de trafic de persoane, precum și în lucrul cu victimele abuzurilor și în perspective procedurale centrate pe victime pentru polițiști, asistenți sociali, personal medical, magistrați și procurori;

  • realizeze o campanie de advocacy pentru introducerea unui nou Mecanism de Identificare și Referire care să includă identificarea ProActivă;

  • creeze și să asigure funcționalitatea primului Centru de Informare și Asistență în Detectarea și Notificarea de Cazuri de trafic de persoane din România.

exploatare sexuală

Suspectezi un caz de exploatare sexuală? Iată care sunt indicatorii care te pot ajuta în detectare. 

Victimele pot fi atât femei, cât și bărbați sau copii. În general, persoana exploatată:

  • deține puține haine, deseori nepotrivite pentru anotimpul sau contextul în care se află
  • este însemnată cu tatuaje, ca semn al apartenenței la un grup sau ca semn de obediență față de un lider
    • nu beneficiază de zile libere și doarme în locul unde lucrează
    • este supravegheată în drumul către/dinspre muncă, cumpărături
    • își schimbă deseori locația de muncă

muncă forțată

Suspectezi un caz de exploatare prin muncă? Iată care sunt indicatorii care te pot ajuta în detectare. 

Victimele pot fi atât femei, cât și bărbați sau copii. În general, persoana exploatată:

  • locuiește într-o clădire dezafectată sau industrială 
  • nu are contract de muncă 
  • nu poate părăsi locația fără a fi însoțită sau fără acordul angajatorului
    • este expusă la abuzuri, injurii și umilințe 
    • nu primește echipament de protecție și nu i se face instructaj într-o limbă cunoscută

cerșetorie

Suspectezi un caz de exploatare prin cerșetorie? Iată care sunt indicatorii care te pot ajuta în detectare. 

Victimele pot fi atât femei, cât și bărbați sau copii. În general, persoana exploatată:

  • este minoră, în vârstă sau un imigrant cu dizabilități
  • a fost mutilată pentru a stârni milă 
  • face parte dintr-un grup mai mare de copiii sau de persoane cu același statut, supravegheat de un adult 
  • este pedepsită dacă nu cerșește sau fură suficient 
  • se deplasează, în mod repetat, de la un capăt la altul al mijloacelor de transport

proactiv

Fiindcă tăcerea ascunde victime.

contactează-ne

asistenta@eliberare.com

Cum te putem ajuta?

 

Există mai multe persoane în sclavie astăzi decât în orice altă perioadă din istorie. Da, sclavia încă există și doar împreună îi putem pune capăt. Pentru că ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni să își găsească puterea de a lua atitudine, am pus laolaltă informații, resurse și date de contact pe care oricine le poate folosi.

INFORMARE

România este numărul 1 în rândul țărilor sursă a traficului de persoane la nivelul Europei. Educația și informarea ne vor feri de pericolele exploatării atât pe noi cât și pe cei dragi nouă. Acesta este primul pas în lupta împotriva sclaviei moderne, schimbarea începe cu noi. Alege să nu rămâi indiferent.

ASISTENȚĂ

Centrul de informare și asistență în detectarea și notificarea de cazuri de victime ale traficului de persoane este legătura dintre cetățeni și autorități. Acesta va pune la dispoziția cetățenilor informații, precum și asistență în formularea raportărilor cazurilor de trafic către autoritățile responsabile.

NOTIFICARE

Așa cum un prieten te poate scoate dintr-o încurcătură, același lucru e valabil și în cazul unor situații mai dificile, cum ar fi identificarea unui caz de trafic.

Te încurajăm să ne contactezi dacă ai vreo suspiciune de trafic de persoane. Îți vom oferi tot sprijinul de care ai nevoie.

victime identificate în România în 2020

%

victime exploatate sexual

%

victime exploatate prin muncă

%

victime exploatate prin cerșetorie

Conform ANITP 2020

Etapele proiectului

 

Activitatea ProActiv se va desfășura până la sfârșitul anului 2022, însă lupta noastră pentru libertate și împotriva traficului de persoane va continua, în altă formă, și după această dată. Parcursul proiectului este actualizat constant ca tu să poți vedea în timp real la ce etapă se află acesta.

etapa 1: Studiu de cercetare

Studiu de cercetare privind evaluarea percepției cetățenilor asupra victimelor traficului de persoane și cea a actorilor din comunitate implicați în identificarea și referirea cazurilor de trafic de persoane.

etapa 2: inaugurare Centru

Inaugurare Centru de Informare și Asistență în detectarea și notificarea de cazuri de victime ale traficului de persoane.

etapa 3: Realizarea unei campanii de advocacy

Realizarea unei campanii de advocacy pentru introducerea unui nou Mecanism Național de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane care să includă identificarea proactivă.

etapa 4: lansare campanie de informare

Lansare campanie națională de informare și conștientizare pe tema traficului de persoane, din perspectiva drepturilor omului.

etapa 5: training-uri pentru specialiști

Traininguri pentru specialiști privind lucrul cu victimele abuzurilor și victimele traficului de persoane, perspectivele procedurale centrate pe victimele trafic și detectarea și notificare cazurilor de trafic.

Contact

Vrei să ne transmiţi un mesaj?

Completează formularul de mai jos sau scrie-ne la info@eliberare.com.

Nu uita să-ți lași adresa de email sau numărul de telefon.

LOCAție

București, România

Email

info@eliberare.com

Proiect derulat de:

Proiectul este derulat de Asociația eLiberare în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Asociația Centrul pentru Studiul Democrației și beneficiază de o finanțare în valoare de 176.513,78 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.