Select Page

Primul Centru de Informare și Asistență în Detectarea și Notificarea de Cazuri de trafic de persoane din România va fi inaugurat la București

București – Iunie 2021

Asociația eLiberare anunță crearea primului Centru de Informare și Asistență în Detectarea și Notificarea de Cazuri de trafic de persoane din România, precum și derularea unei campanii de informare și conștientizare cu privire la fenomenul traficului de persoane și la efectele stigmatizării victimelor traficului de persoane.

Inaugurarea centrului din București va avea loc marți, 6 iulie, și va marca începutul unei activități susținute de sprijin acordat victimelor traficului de persoane și de conștientizare a rolului fiecărui cetățean în diminuarea amplorii fenomenului traficului de persoane.

Centrul de Informare și Asistență este înființat cu sprijinul programului Active Citizens Fund și va funcționa ca linie de legătură directă între potențialele victime și autorități. Provocarea pe care o avem în România este numărul mic de cazuri de trafic de persoane raportate și identificate în România în raport cu situația estimată de organizațiile internaționale. Exploatarea, de cele mai multe ori, se petrece chiar în văzul lumii, de aceea credem că rolul de a notifica suspiciunile de trafic revine fiecărui cetățean.

Prin intermediul Centrului de Informare și Asistență se vor derula sesiuni de capacitare a diferiților actori formali și informali (polițiști, asistenți sociali, personal medical, magistrați și procurori, preoți, profesori, persoane care lucrează în dezvoltare comunitară) pentru a ajuta în detectarea și notificarea timpurie a cazurilor de trafic de persoane. De asemenea, vom oferi victimelor prezumate asistență și consiliere înaintea demarării procedurilor penale și pe tot parcursul acestora.

Asociația eLiberare militează pentru introducerea identificării proactive a cazurilor de trafic de persoane în Mecanismul Național de Identificare și Referire, precum și pentru creșterea gradului de înțelegere și capacitarea actorilor cheie din comunități în detectarea și notificarea cazurilor de trafic de persoane.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Manager de proiect

Cristina Aftenii