Ucraina

În contextul războiului
din Ucraina

În contextul războiului din Ucraina și al refugiaților care părăsesc țara pentru a găsi un loc mai sigur, eLiberare a dezvoltat un model de intervenție care evaluează riscurile de exploatare și care abordează necesitatea măsurilor strategice pe termen mediu și lung pentru a reduce acest risc.

Modelul de Intervenție Kompass

Află mai multe pe www.kompass.world

Premiu Disruption of Recruitment

În 2022, eLiberare a câștigat premiul pentru Disruption of Recruitment (Întreruperea Recrutării) în cadrul evenimentului „Data to Disrupt Trafficking Awards” organizat la Londra de Stop The Traffik cu sprijinul Amazon Web Services.

Evenimentul s-a axat pe combaterea traficului de persoane prin utilizarea datelor și a tehnologiei.

Pentru a reduce riscul de a deveni VICTIMĂ A TRAFICULUI DE PERSOANE, îți facem următoarele recomandări:

Află-ți drepturile din România și procedura de a te înregistra la autorități la dopomoha.ro

Asigură-te că, pe teritoriul României, intri în contact în primul rând cu polițiști, asistenți sociali, psihologi, personal medical sau orice alt profesionist dintr-o instituție a statului sau de la un ONG specializat. Respectă întotdeauna, în primul rând, recomandările făcute de aceștia.

Asigură-te că știi adresa la care urmează să fii cazat. Transmite detaliile către cineva de încredere și autorităților române pentru a fi luat în evidență. Dacă ești cazat în alte spații decât cele puse la dispoziție de către autorități și ONG-uri, anunță-le pe acestea despre locația ta. Alternativ, persoanele care te găzduiesc pot face acest lucru, însă nu accepta ca prezența ta să fie anunțată fără să fii de față.

Asigură-te că ai destule informații despre persoana cu care vei călători și despre rută. Împărtășește aceste informații cu cineva de încredere.

Ai dreptul de a refuza sprijinul din partea cetățenilor sau organizațiilor, dacă ai orice fel de suspiciuni și ai opțiunea de a te adresa direct autorităților.

Nimeni nu are voie să îți oprească documentele de identitate. Dacă vi se cer, pentru o perioadă scurtă de timp, în scopul de a vă ajuta cu șederea în România sau transportul în străinătate, refuză și raportează acest lucru.

Apelează 112 dacă realizezi că ești în pericol iminent! Apelează 119 dacă ai suspiciuni în legătură cu un caz de abuz, neglijare, exploatare, trafic sau altă formă de violență asupra copilului.

Nu preda nimănui telefonul tău mobil și asigură-te că acesta este încărcat în permanență.

Stabilește o parolă de siguranță, un cuvânt secret care poate fi inserat într-un mesaj sau apel, pentru a anunța discret că te afli în pericol. Împărtășește această parolă cu cineva de încredere care ar putea alerta autoritățile sau specialiștii care operează Crisis Textline-ul eLiberare: 0757.749.845

Nimeni nu are voie să îți ceară orice fel de act sexual împotriva voinței tale sau să te forțeze să muncești sau să cerșești în schimbul ajutorului pe care ți-l oferă. Aceasta este o infracțiune – trafic de persoane!

Platforma

Robotainfo.com

Este platforma de resurse, informații și măsuri de siguranță dedicată persoanelor provenite din Ucraina disponibilă în limba engleză, ucraineană și rusă.

Revista ARIPI

Citește poveștile scrise de femeile din Ucraina în cel mai nou număr al revistei ARIPI. Acest număr este disponibil doar în limba ucraineană. Pentru limba engleză accesează pagina Revista ARIPI.

Revista ARIPI

Citește poveștile scrise de femeile din Ucraina în cel mai nou numărul al revistei ARIPI. Acest număr este disponibil doar în limba ucraineană, pentru limba engleză accesează pagina revista ARIPI.